Απλήρωτοι οι δικαιούχοι του Μέτρου Εγκατάστασης Νέων Αγροτών

Απλήρωτοι οι δικαιούχοι του Μέτρου Εγκατάστασης Νέων Αγροτών

Αρ. Πρωτ. 6343/17.11.2010

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι νέοι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, λόγω των σημαντικών χρονικών καθυστερήσεων που σημειώνονται στις πληρωμές των νέων αγροτών που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στο Μέτρο Εγκατάστασης Νέων Αγροτών.

Όμηροι των κυβερνητικών υποσχέσεων για στήριξη του τελευταίου πρωτογενούς τομέα παραγωγής της χώρας μας, βρίσκονται οι νέοι αγρότες σε όλη την επικράτεια που βλέπουν τις προσπάθειες και τους κόπους τους να ναυαγούν.

Είκοσι μήνες έχουν περάσει από την περίοδο υποβολής των αιτήσεων και 3.500 δικαιούχοι του μέτρου παραμένουν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους. 

Σε μια περίοδο που η ανεργία πλήττει μια ολόκληρη γενιά και μια χώρα, οι νέοι αγρότες εγκαταστάθηκαν στην ύπαιθρο, επένδυσαν στη γεωργία, δαπάνησαν σημαντικά ποσά για το εγχείρημά τους αυτό, πλήρωσαν για τη σύνταξή των φακέλων και των υποψηφιοτήτων τους στο Μέτρο Εγκατάστασης Νέων Αγροτών και τόσους μήνες παραμένουν μετέωροι και απλήρωτοι, βλέποντας τους κόπους τους για επαγγελματική αποκατάσταση να ναυαγούν και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, την οικονομική τους κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι δεν δικαιούνται να λάβουν ούτε την ενιαία ενίσχυση ούτε και την εξισωτική αποζημίωση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει ακόμα το αρμόδιο Υπουργείο στις πληρωμές των δικαιούχων αγροτών του Μέτρου Εγκατάστασης Νέων Αγροτών;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείου προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά οι νέοι αγρότες;

Απάντηση Υπουργείου